BESPLATNA DOSTAVA NA NARUDŽBE IZNAD 66 €

Bojanje

Bojanje je važan proces u zaštiti čeličnih konstrukcija od pojave korozije i vanjskih utjecaja okoline. Njegov glavni cilj je produljenje uporabnog vijeka čeličnih konstrukcija. 

Bojanje pripremljene površine izvodi se samo ako su zadovoljeni svi uvjeti, a koji su u skladu sa propisanim preporukama proizvođača premaza. 

Prije nanosa samog premaza potrebno je zadovoljiti pojedine klimatske uvjete koji su bitni u procesu nanosa premaza: 

  • Temperatura površine
  • Temperatura rosišta
  • Relativna vlažnost
  • Temperatura zraka

Temperatura površine za većinu premaza nije preporučena da bude iznad 40°C, te treba iznositi barem 3°C iznad temperature rosišta. 

Temperatura rosišta ovisi o temperaturi zraka i relativnoj vlažnosti. Relativna vlažnost kod većine premaza ne smije biti preko 85%, ukoliko je ona veća od 85% nanošenje premaza nije dozvoljeno. Izuzetak su cink silikatni premazi koji otvrđuju uz prisutnost vlage. 

Optimalna temperatura zraka za većinu premaza trebala bi biti između 15°C i 25°C. Kod niskih temperatura produžuje se vrijeme sušenja, a kod viših temperatura dolazi do bržeg sušenja uslijed kojeg može doći do prebrzog ishlapljivanja otapala što dovodi do slabijeg prianjanja na površinu.  

GRACOTECH GRUPA d.o.o. izvodi radove nanosa zaštitnih premaza isključivo uređajima GRACO proizvođača prateći međunarodne standarde ISO 12944.  

Atmosferska korozivnost dijeli se na 6 temeljnih kategorija: 

C1 

jako niska 

C2 

niska 

C3 

srednja 

C4 

visoka 

C5 

vrlo visoka 

CX 

ekstremna 

 

Isto tako ISO 12944 daje smjernicu trajnosti sustava premaza: 

L 

nizak 

≤7 godina 

M 

srednji 

7-15 godina 

H 

visok 

15-25 godina 

H 

vrlo visok 

preko 25 godina 

 

U GRACOTECH GRUPI d.o.o. izvode se i najzahtjevniji nanosi zaštitnih premaza na čelične konstrukcije koji su namijenjeni za offshore područje sa visokim režimom saliniteta, ekstremnom vlažnosti i agresivnom atmosferom. 

Oprema za bojanje

Moja košarica

0
image/svg+xml

Košarica je prazna.

Nastavite kupovinu